’Nieuw’ Antependium

In 1998 besloot de heer Paul Kokke van het bedrijf Berko in Wijchen aan de firma Stadelmaier de opdracht te geven het oude Schippers Antependium te bestuderen om er vervolgens een remake van te maken. Voor Ben Stadelmaier werd het een geweldig avontuur met onvermoede contacten en onderzoeksresultaten.

Een uitgebreide studie volgde om daarna op basis van de  verkregen kennis borduursters aan het werk te zetten die meer dan een jaar lang bezig waren met het maken van dit ‘nieuwe’ Antependium. Het studiewerk heeft veel bijgedragen aan een beter inzicht in het oorspronkelijke werk. Bij de beschrijving van de figuren en het gebruik van materialen besteden we daar aandacht aan.
Eigenlijk was het de bedoeling drie replica’s te maken. Een voor de gemeente Nijmegen, een voor internationaal contact en een voor privé.  De gemeente was aanvankelijk heel enthousiast maar het project is niet als zodanig verwezenlijkt. Ben Stadelmaier liet daarom een speciale vaan ontwerpen waarop het Antependium verwijst naar overheid, handel, wetenschap en cultuur. Ook dergelijke vanen waren een brug te ver en het is bij het ontwerp gebleven.